Skip to main content

Hemorrhoiden (inwendige aambeien)

Hemorrhoiden, ook wel inwendige aambeien genoemd, zijn bobbeltjes aan de binnenkant van de darm. Vaak zullen ze jeuken, bloeden en pijn doen. Aambeien worden meestal veroorzaakt door hard persen bij het poepen.

Meer informatie

Wat zijn hemorrhoiden?

Hemorroïden (inwendige aambeien) zijn uitgezakte zwellichamen/ kussentjes nabij de anus. Een zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door slijmvlies binnen de sluitspier van de anus. Wanneer veel druk op de zwellichamen komt te staan, kunnen ze uitlubberen, daardoor uitzakken en zelfs naar buiten puilen. Dat kan aanleiding geven tot een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel. Daarbij kan het bloed in de zwellichamen gestuwd raken, waardoor aambeien makkelijk bloeden. Drukverhoging bij een moeizame stoelgang, zwangerschappen, onvoldoende lichaamsbeweging en een te hoog lichaamsgewicht kunnen bijdragen aan het ontstaan van hemorrhoiden.

Voorkomen van klachten
Klachten kunnen worden voorkomen door de stoelgang zacht te houden en te reguleren, waardoor u niet of minder hoeft te persen. Daarvoor is het eten van voldoende voedingsvezels (zemelen, bruinbrood, etc.) en het drinken van veel water (anderhalf tot twee liter per dag) nodig. Ook regulering van het toiletbezoek is van belang. Zo moet u bij aandrang het toiletbezoek niet te lang uitstellen. Wanneer u probeert er een zekere regelmaat in te brengen, voorkomt u dat u op ongelegen momenten de ontlasting te lang moet ophouden.
Zorg verder voor wat meer beweging en probeer zo nodig wat af te vallen. De meeste patiënten met aambeienklachten hebben baat bij deze maatregelen en leefregels. Wanneer desondanks de klachten toch voortduren, is verdere behandeling nodig.

Onderzoek

De klachten die aambeien kunnen geven, kunnen ook voorkomen bij andere afwijkingen van de endeldarm of de anus. Daarom wordt er onderzoek verricht van de anus, het anale kanaal en het begin van de endeldarm. De arts zal het onderzoek doen terwijl u met opgetrokken knieen op de linker zij ligt op een onderzoeksbank. Daarbij kijkt de arts naar de omgeving van de anus en de anus zelf, en voert ook nog met de vinger een inwendig onderzoek van de anus en het aansluitende deel van de endeldarm uit. Ten slotte zal er met een kijkbuisje in het anale kanaal en het laatste deel van de endeldarm worden gekeken.

Behandeling

Het uitgezakte en dus overtollige slijmvlies wordt met behulp van een rubberbandje afgebonden. Het overtollige slijmvlies sterft binnen zeven tot tien dagen af en verlaat tijdens de stoelgang (met het rubberbandje) het lichaam. Deze behandeling gebeurt direct aansluitend aan het onderzoek. U ligt in linker zijligging met opgetrokken knieen onderzoekstafel. De arts brengt een klein buisje in de anus aan. Daardoorheen wordt de behandeling uitgevoerd. Het duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Voor deze behandeling is geen verdoving nodig. Het kan prettig zijn om iemand mee te nemen naar de polikliniek die u na afloop begeleidt. Ook kan het verstandig zijn om van tevoren al 1000 mg Paracetamol of 200 mg Ibuprofen in te nemen.

Bij meer dan de helft van de patiënten is al een goed resultaat te verwachten na de eerste poliklinische behandeling. Vaak is een tweede of derde poliklinische behandeling nodig.

Na de behandeling

Na de behandeling kan een onaangenaam en pijnlijk gevoel optreden gedurende twee tot drie dagen. Meest omschreven als een aandrang gevoel. De ernst van de klachten hangt af van de grootte van het behandelde oppervlak. Bij pijn kunt u pijnstillers zoals Paracetamol of Ibuprofen gebruiken. Ook een warm zitbad kan de pijn verlichten. Na een behandeling kunt u meestal binnen één of twee dagen uw werkzaamheden weer hervatten. Na de aambeienbehandeling moet u de stoelgang zacht houden. Meestal krijgt u daarvoor een recept voor medicijnen mee naar huis. Om te voorkomen dat opnieuw klachten optreden, is het verstandig zo veel mogelijk bovengenoemde maatregelen en leefregels in acht te nemen.

Dieetaanpassing om de stoelgang zacht te houden
Hiervoor is het eten van voldoende plantaardige vezels (zemelen, bruinbrood) en het drinken van veel water (zo’n anderhalf tot twee liter extra per dag) nodig. Daarnaast kan de arts u medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld poeders van plantaardige vezels of een drankje.

Toiletadviezen voor ontlasten

  • Ga bij aandrang naar het toilet, zeker in geval van een moeizame stoelgang en houd het niet op.
  • Poepen lukt niet zonder aandrang; probeer dus niet persend toch ontlasting kwijt te raken.
  • Zet voeten plat op de grond met de knieën gebogen. Gebruik eventueel een voetensteuntje als het toilet te hoog is.
  • Ga rechtop zitten met de schouders boven de heupen, zak door en maak een bolle rug.
  • Uw kleding en ondergoed moet goed omlaag; tot op de enkels.
  • Pas een rustige buikademhaling toe en wacht tot de ontlasting komt.
  • Wanneer de ontlasting niet komt, kantelt u tien keer uw bekken (holle en bolle rug maken). Als u een holle rug maakt, ademt u rustig in en bij een bolle rug ademt u rustig uit. Komt de ontlasting dan nog niet op gang, blaas dan in uw vuist terwijl u uitademt en de buik en de flanken bol maakt. Ga NIET persen, maar druk op deze manier een beetje mee naar beneden.
  • Probeer de anus slap te laten en de billen te ontspannen; richt de druk op de anus. Komt de ontlasting echt niet, terwijl u wel aandrang heeft, dan is het aan te raden van het toilet af te gaan en ongeveer tien minuten intensief te bewegen (wandelen, huishoudelijke taken). Ga vervolgens opnieuw naar het toilet om het met bovengenoemde adviezen opnieuw te proberen.
  • Bij pijn of bij het niet goed schoon kunnen maken van de anus, spoel met water (fles, maatbeker, bidon of douche).
    Als u goed rechtop zit met een wat bolle rug, is de uitgang van de endeldarm en anus het meest naar beneden gericht. Dit maakt het makkelijker om uw ontlasting kwijt te raken.

Complicaties

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan de arts melden. Deze medicijnen geven namelijk soms een verhoogd risico op nabloedingen en u moet er daarom tijdelijk mee stoppen in overleg met de (huis-)arts.

Wanneer een rubberbandje de endeldarm verlaat (het korstje gaat van de wond), kan er ook wat bloedverlies optreden. Wanneer het bloedverlies meer lijkt dan een vol kopje, neem dan contact op met het ziekenhuis.

Ook kan er als gevolg van een ontsteking op de behandelplaats kortdurend een geringe temperatuurverhoging optreden. Als pijn en koorts toenemen, neem ook dan contact op met het ziekenhuis.

Afspraak & Contact

Nog vragen? Stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Als zich thuis na de behandeling problemen voordoen of als u uw afspraak wil verzetten, neem dan contact op.

045 – 747 00 30
Werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur
Centrale Huisartsenpost
Buiten kantooruren