Skip to main content

Haperende vinger (trigger finger)

Een haperende vinger, ook wel bekend als trigger finger, is een vinger (of duim) die niet goed meer kan buigen of strekken. Het kan voor verschillende klachten zorgen.

Meer informatie

Wat is een trigger finger?

De trigger finger (haperende vinger of tendovaginitis stenosans) is een aandoening waarbij de buigpezen van één van de vingers of van de huls rondom de buigpezen zijn ontstoken (de peesschedetunnel). In beide gevallen kan de pees niet vrij door de peesschede bewegen en loopt vast op het begin van de tunnel. Het buigen of strekken van de vinger kan dan moeizaam gaan en gaat soms gepaard met een knappend gevoel (‘triggering’). Bij ernstige gevallen blijft de vinger gebogen staan. Deze kan alleen maar recht gemaakt worden met hulp van de andere hand. Een trigger finger komt vooral voor bij vrouwen tussen de 45 en 65 jaar. De ringvinger en de duim zijn het vaakst aangedaan. De oorzaak van een trigger finger is nog onduidelijk. Mogelijk speelt overbelasting een rol. Verder komt een trigger finger vaker voor bij mensen met reuma en suikerziekte.

Welke klachten passen bij een trigger finger?

Bij een trigger finger kunt u last hebben van:

  • Pijn of irritatie bij het buigen van de vinger.
  • Een verdikking in de handpalm of aan de duimbasis.
  • Een knappend gevoel bij het strekken van de vinger.
  • Wakker worden met de vinger in buigstand, waarna deze gedurende de dag langzaam strekt.
  • Een vinger die in buigstand blijft staan en die alleen met hulp kan worden recht gemaakt.
  • Bovenstaande klachten kunnen mild zijn terwijl de pijn of stijfheid op de rugzijde van de vinger wordt ervaren.

Behandeling

Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat de pees niet langer blijft steken en dat de vinger weer zonder pijn volledig bewogen kunnen worden. De zwelling van de pees en peesschede moet verminderd worden om de pees weer soepel heen en weer te kunnen bewegen. Het slikken van ontstekingsremmende medicijnen of het inspuiten hiervan in de peesschede kan de zwelling en pijn verminderen en soms de klachten doen verdwijnen. Het dragen van een spalkje of het aanpassen van de activiteiten zodat de vinger rust krijgt, kan soms ook helpen. De handtherapeut kan u hierbij praktische adviezen geven.

Wanneer al deze vormen van behandeling niet succesvol zijn, kan de arts een operatie aanbevelen. Deze operatie wordt poliklinisch uitgevoerd, onder plaatselijke verdoving.

Operatie

Bij de operatie maakt de arts een kleine huidsnede en maakt hij de peesschede ter plaatse van de zwelling in de pees open. De beweeglijkheid van de vinger is meteen na de operatie weer normaal. De vicieuze cirkel van ontsteking, zwelling, hokken en opnieuw ontsteken wordt dan doorbroken. Een trigger finger van de duim wordt niet op het pluspunt behandeld, maar in het ziekenhuis.

Na de behandeling

De aangedane vinger moet meteen na de operatie regelmatig gebogen en gestrekt worden om verklevingen te voorkomen. U krijgt instructies mee naar huis. De geopereerde hand kan gewoonlijk snel na het verwijderen van de hechtingen (na twee weken) weer normaal gebruikt worden. Sommige patiënten ervaren na de operatie nog enige tijd een lichte zwelling ter plaatse van het litteken of een stijfheid van de vinger. In de meeste gevallen is geen handtherapie nodig.

Complicaties

Er bestaat altijd een kans op complicaties, zoals een bloeduitstorting of infectie. Die kans is echter klein. Het specifieke risico van deze operatie is het ontstaan van letsel van kleine zenuwtakjes, waardoor het gevoel in de omgeving van de wond gestoord kan raken.

Afspraak & Contact

Nog vragen? Stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Als zich thuis na de behandeling problemen voordoen of als u uw afspraak wil verzetten, neem dan contact op.

045 – 747 00 30
Werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur
Centrale Huisartsenpost
Buiten kantooruren