Skip to main content

Haarnestcyste bilnaad (sinus pilonidalis)

Een haarnestcyste, of sinus pilonidalis, is een holte in de bilspleet of net daarboven. Het wordt veroorzaakt door ingegroeide haren. Er kan een ontsteking ontstaan, waardoor er een ruimte ontstaat met pus (abces).

Meer informatie

Wat is een sinus pilonidalis?

Een sinus pilonidalis is een haarnestcyste die meestal gelegen is in of net boven de bilspleet. Het is een veelvoorkomende huidaandoening bij mannen onder de 40 jaar, maar komt ook bij vrouwen voor. Het is een holte (cyste) onder de huid, waarin zich meestal haren bevinden die door de huid heen prikken. Hierdoor ontstaat een open verbinden (sinus) naar buiten. Dit is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. Als bacteriën van buiten de sinus binnendringen, kan dit een ontstekingsreactie veroorzaken. Er ontstaat dan een abces dan pijn veroorzaakt en vocht en/of bloed afscheidt. Deze huidaandoening heeft de neiging om steeds weer terug te keren.

De exacte oorzaak van het ontstaan van een sinus pilonidalis is nog niet bekend. Wel is bekend dat verschillende factoren invloed hebben op het ontstaan van deze huidaandoening:

  • een diepe bilnaad
  •  veel haargroei
  •  wrijving en frictie op de plaats van een sinus pilonidalis (bijvoorbeeld bij een zittend beroep)
  •  de veranderende haargroei tijdens de adolescentieperiode. In deze periode verandert de haargroei door hormonen. De haren worden dikker en stugger, waardoor er meer risico is op het ingroeien van deze haren.

Er zijn ook verschillende factoren die het terugkeren van een sinus pilonidalis veroorzaken:

  • haargroei
  • slechte hygiëne
  • slecht doorbloed weefsel na een eerdere operatie;
  • spanning op het litteken als gevolg van een eerdere operatie.

Behandeling

Bij aanhoudende klachten en bij een ernstige ontsteking kunt u met uw arts besluiten om de sinus pilonidalis door middel van een ingreep te laten verwijderen. Afhankelijk van de ernst van de huidaandoening en de mate van ontsteking, wordt besloten de operatiewond open te laten of te sluiten. Een open wond moet schoon gehouden worden door deze dagelijks te spoelen. De wond groeit vanzelf dicht. Een gesloten wond is tijdens de operatie door de arts gehecht.

De perfecte behandeling van een sinus pilonidalis bestaat nog niet. Alle (chirurgische) behandelingen brengen het risico van infectie en het terugkeren van de aandoening met zich mee.

De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. Tijdens de ingreep ligt u met uw buik op de onderzoeksbank. De arts omsnijdt de sinus pilonidalis en haalt deze weg. Voorafgaand aan de operatie de arts met u of tijdens de operatie de wond wordt opgelaten of wordt gesloten.

In ons centrum kunnen we in de meeste gevallen een sinus pilonidalis behandelen. Soms is de sinus te omvangrijk om onder lokale verdoving te kunnen behandelen. Via uw huisarts wordt u dan naar de chirurg in het ziekenhuis verwezen voor een behandeling onder algehele anesthesie of met ruggenprik.

Na de behandeling

Na de ingreep gaat u naar huis. De wond kan nog pijnlijk zijn. Thuis kunt u meteen twee paracetamol tabletten van 500 mg innemen. Per 24 uur mag u tot maximaal 4 x 2 tabletten paracetamol gebruiken, verspreid over de dag (om de 6 uur).

De verzorging van de wond met u besproken. Een open wond heeft enkele weken nodig om dicht te groeien. Als het nodig is, wordt voor u thuiszorg geregeld. De nacontrole vindt plaats op het pluspunt Medisch Centrum. U krijgt dan ook een afspraak bij de arts mee. Als de wond gehecht is mag u tot die tijd mag u niet werken of bukken en moet u spanning op de wond vermijden. Als de wond is opengelaten gelden deze beperkingen niet.

Complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo is er ook tijdens of na deze ingreep het risico op een nabloeding, wondinfectie of het open springen van de gehechte wond.

Afspraak & Contact

Nog vragen? Stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Als zich thuis na de behandeling problemen voordoen of als u uw afspraak wil verzetten, neem dan contact op.

045 – 747 00 30
Werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur
Centrale Huisartsenpost
Buiten kantooruren