Skip to main content

Goedaardig huidgezwel (Atheroomcyste)

Een atheroomcyste, oftewel een goedaardig huidgezwel, wordt veroorzaakt door een abnormale ingroei van hoorncellen in lagen van de huid. Het woord ‘atheroom’ betekent ‘vettige substantie’, dat verwijst naar wat er in het gezwel zit.

Meer informatie

Wat is een atheroomcyste?

Een atheroomcyste is een gezwel gevuld met talg. Dit ontstaat in een talgklier waarvan de afvoergang is verstopt. Doordat de talg niet meer afgevoerd kan worden, zwelt de klier bolvormig op. Deze knobbel kan één tot enkele centimeters groot zijn. Talgklieren komen op het gehele lichaam voor, behalve op de handpalmen en de voetzolen. Atheroomcystes kunnen daarom op verschillende plaatsen op het lichaam voorkomen. De afwijking is onschuldig. Als de atheroomcyste ontstoken raakt, wordt de knobbel pijnlijk en rood van kleur. Het is niet verstandig om een atheroomcyste zelf te verwijderen, knijp de cyste niet zelf uit, u loopt het risico dat de atheroomcyste ontstoken raakt

Onderzoek

De arts stelt de diagnose gewoonlijk naar aanleiding van uw verhaal en op grond van de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. In de meerderheid van de gevallen is de diagnose op deze manier te stellen. Soms is er twijfel en zal er geadviseerd worden om eerst een echo te laten maken.

Behandeling

De operatie vindt plaats in de behandelkamer het Pluspunt Medisch Centrum. U wordt vanuit de wachtkamer direct naar de behandelkamer gebracht. De cyste wordt onder plaatselijke verdoving verwijderd. Hierbij verdooft de arts alleen het gedeelte waaraan u wordt geopereerd. U krijgt één of meerdere prikjes met een verdovingsvloeistof via een klein dun naaldje. Deze prikjes kunnen even een branderig gevoel geven. De plaatselijke verdoving begint al na enkele seconden te werken en duurt één tot twee uur. Vervolgens maakt de arts een kleine snede. De cyste wordt verwijderd. Daarna wordt de huid met hechtingen gesloten. De hechtingen worden na zeven tot veertien dagen verwijderd. Met u wordt besproken wanneer de hechtingen mogen worden verwijderd, dit is afhankelijk van de locatie op het lichaam. Tijdens de behandeling wordt met u afgesproken of de chirurg dit doet of de huisarts. De behandeling duurt ongeveer twintig minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u direct naar huis. Het kan zijn dat u enige napijn heeft. Thuis kunt u meteen twee paracetamol tabletten van 500 mg innemen. Per 24 uur mag u tot maximaal 4 x 2 tabletten paracetamol gebruiken, verspreid over de dag (om de 6 uur).

Net als bij elke andere operatie is er een kleine kans dat een infectie optreedt. Het is om die reden belangrijk het wondje de eerste 24 uur droog en schoon te houden. Wanneer er een drukverband of pleister op de wond zit, dan kunt u deze na 24 uur er voorzichtig afhalen. Als er onder dit drukverband of pleister (huidkleurige) hechtpleisters zitten, zorg er dan voor dat deze hechtpleisters zo lang mogelijk blijven zitten. Deze hechtpleisters mogen wel nat worden onder de douche. Na een (ruime) week mogen deze hechtpleisters er ook afgehaald worden. Douchen is na 24 uur toegestaan, maar in bad of zwemmen mag u niet totdat het wondje genezen is.

Complicaties

Net als bij elke operatie is er een kleine kans dat er een infectie en/of nabloeding optreedt. Is de wond rood en gezwollen, neem dan contact op met uw huisarts of tijdens avond/nacht/weekend-uren met de Centrale Huisartsenpost van uw regio.

Afspraak & Contact

Nog vragen? Stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Als zich thuis na de behandeling problemen voordoen of als u uw afspraak wil verzetten, neem dan contact op.

045 – 747 00 30
Werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur
Centrale Huisartsenpost
Buiten kantooruren