Skip to main content

Gethromboseerde randvene (uitwendige aambei)

Een getromboseerde aambei, ook wel trombose aambei genoemd, is een uitwendig bloedpropje dat aan de buitenkant van de anus zit. Het is ongevaarlijk, maar kan veel klachten veroorzaken.

Meer informatie

Wat is een gethromboseerde aambei?

Een getromboseerde aambei of uitwendige aambei is een acuut ontstaan klein ongevaarlijk bloedstolseltje in een onderhuids adertje net aan de buitenkant, onder de huid, van de anus.

Dit veroorzaakt een bultje net op de overgang van binnen naar buiten van de anus. Dit bultje kan klein of groter zijn en kan zeer pijnlijk zijn. Het trekt zich niet terug naar binnen, ook niet door erop te duwen. De pijn is vaak het ergst bij het passeren van ontlasting of het aanraken bij bijvoorbeeld afvegen. Maar kan ook gedurende de dag en nacht (hevige) pijn geven onafhankelijk van het moment van de stoelgang. Soms ontstaat er veel zwelling van het weefsel van de anus en lijkt het alsof deze uitpuilt.

Hoe weet ik of ik een gethromboseerde aambei heb?
Heeft u een pijnlijke bult bij de anus die plotseling is ontstaan zonder koorts? Zit de zwelling op de rand van de anus? Is de bult blauw of rood? Indien u al deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, heeft u dus mogelijk een getromboseerde aambei. Dat betekent dat er een bloedstolseltje in een aambei zit.

Toiletadviezen voor ontlasten

Indien u denkt een getromboseerde aambei te hebben, zijn de volgende maatregelen belangrijk:

  • Zorg voor zachte ontlasting.
    Het is belangrijk dat uw ontlasting zacht is en het liefst maar één keer per dag komt. Het beste is om een vezelrijk dieet te nemen, voldoende te drinken en regelmatig te bewegen. Soms lukt het niet om de ontlasting zacht te laten zijn en is het nodig om vezels op recept te nemen, voorbeelden hiervan zijn macrogol en psyliumvezels.
  • Toilethouding en toiletgedrag.
    Ga bij voorkeur alleen bij aandrang naar het toilet om te ontlasten. Negeer aandrang niet. Probeer niet te persen. Het kan makkelijk zijn om om uw voeten op een voetenbankje te plaatsen. Als u tijdens het ontlasten schrikt van de pijn, probeer dan de buik niet in te trekken en niet krampachtig op het toilet te gaan zitten. Als u dit doet, spant u de bekkenbodemspier ook aan en dan sluit de anus juist af. Om dit te voorkomen, kunt u tijdens het ontlasten op uw handrug blazen zonder de lucht te laten ontsnappen. Soms is de pijn te heftig en kan een lokaal verdovende creme helpen. De arts kan deze zondig voorschrijven.
  • Neem zo nodig pijnstilling.
    Pijn moet worden bestreden met pijnstillers. Flink zijn en de pijn verbijten werkt niet omdat de binnenste kringspier aanspant vanwege de pijn. Dit is een ‘reflex spier’ die u niet kunt aansturen. Deze verkrampt als u pijn heeft en sluit daardoor de anus af. Indien u niet allergisch bent, neem pijnstilling (paracetamol 500mg tot maximaal iedere 6 uur 2 tabletten) en eventueel een verdovende crème die de pijn ook kan dempen.

Behandeling

Een getromboseerde aambei is niet gevaarlijk en gaat vanzelf over. Dat kan soms wel enkele weken duren. Een gethromboseerde aambei kan leiden tot een huidflapje rond de anus. Om de kans op vorming van een huidflapje zo veel mogelijk te verkleinen kunt u een creme gebruiken die er voor zorgt dat het stolsel sneller verdwijnt. Deze creme is alleen op recept te verkrijgen en heet Diltiazem creme. De arts zal dit met u bespreken en zo nodig deze creme voorschrijven. Omdat een gethromboseerde aambei geen inwendige aambei is en deze bedekt is met huid is deze niet geschikt voor behandeling met rubber band ligatie.

Afspraak & Contact

Nog vragen? Stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Als zich thuis na de behandeling problemen voordoen of als u uw afspraak wil verzetten, neem dan contact op.

045 – 747 00 30
Werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur
Centrale Huisartsenpost
Buiten kantooruren