Skintags/marisken/ huidflapjes rond de anus

Wat zijn marisken?

Marisken (enkelvoud mariske) zijn goedaardige huidplooien rondom de anus en worden ook wel huidflapjes genoemd. Marisken zijn géén aambeien. Marisken komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Men ziet deze huidaandoening vooral na de puberteit, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van uitgezakt slijmvliesweefsel na bijvoorbeeld een zwangerschap.

Marisken geven gewoonlijk geen klachten. Maar omdat ze bij de anus zitten, kunnen ontlastingsresten in de plooien van de mariske achterblijven. Hierdoor kan plaatselijk irritatie of een ontstekingsreactie ontstaan. En dat kan weer aanleiding geven tot jeuk, roodheid of schilfering. Marisken bloeden in de regel niet.

Behandeling

Marisken zijn goedaardig. Behandeling is meestal niet nodig. Soms (zelden) kan worden besloten om deze toch te behandelen. Het verwijderen van de huidflapjes wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. U krijgt dan een prik ter plaatse van de mariske. Daarna wordt met een elektrische lus, die meteen de vaatjes dichtschroeit, het huidflapje eraf gehaald. Dit laat een wondje achter dat vanaf de randen vanzelf weer dichtgroeit. Het kan ook worden weggesneden, waarna het wondje wordt gehecht met oplosbare hechtingen.

Na de behandeling

Meestal wordt de wond gewoon opengelaten: bij goede verzorging sluit de wond snel en is de kans op infectie klein. De eerste twee dagen na de behandeling is het verstandig niet te lang te lopen en te staan om wondzwelling te voorkomen. Bovendien dient u het anale gebied goed schoon te houden. Met name na de stoelgang, maar ook tussendoor. Onder de douche kunt u het gebied gemakkelijk met water schoonspoelen.

Van de arts ontvangt u een recept voor een zalfje om meerdere keren per dag aan te brengen op de wond gedurende zo’n 10 dagen of totdat de wond genezen is. Bij pijn mag u pijnstillers gebruiken, zoals Paracetamol.

Contact

Als u nog vragen heeft, kunt u ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts stellen.
Als zich thuis na de behandeling problemen voordoen, bel dan met het Pluspunt Medisch Centrum (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur), uw huisarts of tijdens avond/nacht/weekend uren met de Centrale Huisartsenpost van uw regio.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Contact

Roda J.C. Ring 21
6466 NH Kerkrade
045-7470030
pluspuntmc@ezorg.nl

PlusPunt Medisch Centrum is een initiatief van: